Thursday, January 7, 2010

enjin sakti

Bismillahirrahmanirrahim...

Assalamualaikum wbt.
ampun kambingku, teman lama tak menjenguk...seminggu teman cuti haritu, merantau di semenanjung tanah air...seperti biasa, acara tahunan teman n sumi san...meng'interview' bebudak lepasan spm untuk diserap masuk ke program kepimpinan yayasan tun razak..

buat yg tak tau, di program alumni yayasan ni lah teman jumpa suami teman...and akhir2 ni, teman and sumi san diminta untuk membantu pihak yayasan membuat pemilihan budak2 ni...

kriteria pemilihan: tak susah pun...asal ada ciri2 kepimpinan dan berkehendak utk memimpin dah cukup bagus...

selalunya, sekolah2 dlm sebuah negeri akan menghantar 2 org calon...dan dari situ kami pun menanyakan soalan2 berkitar sejarah negara, tun razak, isu semasa, ideologi politik bla bla bla...we tend to use both bahasa melayu and english...selalunya bila dilontarkan soalan dalam melayu, expected utk dijawab dlm bahasa melayu...vice-versa for english

dalam banyak2 budak2 yg bercakap banyak tak berhenti2 tu...ada sorang budak melayu daripada salah sebuah sekolah termasyhur di ipoh..yg dengan selambanya masuk ke dalam bilik interview dgn cara berjalan yg sambil lewa...

tak bagi salam...tak cakap selamat pagi...dia duduk aje kat kerusi depan kami tu, siap bersandar mcm bos lagi....dalam hati teman waktu tu....ape hal budak ni...terrer sgt kot...berlagak semacam je....

teman ingat lagi..waktu tu dia pakai baju kemeja hitam....tapi ada satu riben merah kat kolar sebelah kiri dia...teman ingat oooo...agaknya dia sokong anti-HIV punya kempen...bagus jugak budak nih...

sebelah dia waktu tu ada sorang budak perempuan cina dari sekolah cina di ipoh...saja kami panggil 2 org masuk ke dlm bilik interview utk create suasana lebih competitive.

so..seperti biasa lepas setiausaha yayasan tun razak, si tengku tu meng'introduce' kami semua, sumi san pun mula lah dgn soalan2 simplenya...

sumi san: Okay, please introduce yourself... (sambil melihat budak lelaki tu)
budak tu: hah? saya?
sumi san: ye...awak...tolong perkenalkan diri....
budak tu: (terlopong) errmm...i honestly dont know what to say.....

teman: (dalam hati....ni ape hal yang honest sgt ni....)

sumi san: ummm...okay..if u dont know what to say, u can start explaining about the ribbon on your collar...

budak tu: ah????!!! (terkejut sambil melihat ke kolar nya)...eh...eh....ni...ni...riben pakai masa jamuan sekolah hari tu....la...lupa nak tanggal la.....

teman: (dalam hati........hah????!!datang interview pakai baju bulan lepas ke dik???tak tengok cermin ke pagi tadi???)

sumi san: oh??baju tu dah basuh belum???

budak tu: errmm....dah...dah....rasa saya dah basuh kot.....

sumi san menjeling teman...seolah2 memberi telepathy menyatakan...'whatever la'.....hehe
so, kami teruskan dgn menyuruh budak cina sebelah tu mengintroduce dirinya....
and as usual and as expected, budak cina tu pun dengan derasnya memulakan proses pengenalan dirinya bagaikan keretapi ekspres yg kematian brek...she went on and on about her achievements in school, this competition, that competition, sports....

at one point, she said something about representing her school in a students meet where she met students from saudi arabia la, columbia la....

and that malay boy terlopong ternganga tengok dia....teman masa tu tgh tengok budak melayu tu, and bila dia perasan yg teman tgh tengok wajah terlopong dia, dia pun tergelak...

then we proceeded to other things....cita-cita la...isu2 semasa yg simple2....again and again we tried to dig out something from the boy...but he remained with that 'couldnt care less' attitude...

finally...teman rasa buang masa kalau kami teruskan dgn benda2 ilmiah yg mungkin agak heavy untuk dia, so teman decided to ask a creative question instead....

teman: okay lah dik, bayangkan kalu adik ada tongkat sakti dalam tangan adik sekarang..what is the thing that you would like to make it appear on the table in front of you, right now...in this very room?

teman pernah tanya soalan ni pada budak2 sebelum ni....selalunya, jawapan budak2 would be a glass of water- to calm themselves down, or ada sorang budak tu dia nak bantal busuk dia..so that dia rasa comfort sikit....

kami semua pun waktu tu dengan penuh pengharapan menengok budak tu...nak bagi jawapan apa la agaknya.....

budak tu tetiba bertanya,"dalam bilik ni? sekarang???'

teman: ye...sekarang!

budak tu senyap kejap...berfikir penuh konsentrasi...

kami menanti dgn penuh debaran.....

dan dia menjawab,"ENJIN!"

HAH?????!!!!!!!APE HAL PLAK ENJIN NIH.....?????

tapi sumi san seperti biasa...dgn calm and coolnya..bertanya..."okay, boleh explain pada kami kenapa awak nak enjin muncul dlm bilik interview ni...sekarang....?"

budak tu dgn muka puasnya menjawab ,".....supaya saya boleh belajar dan repair enjin tu la..."

teman masa tu rasa mcm dah nak pecah kepala..."tapi mcmmana enjin awak tu boleh membantu awak dlm interview ni????"

budak tu: ooooo....ye tak ye jugak....kalau mcm tu saya nak cikgu saya muncul di sini lah....

teman: untuk apa?

budak tu: untuk tolong saya jawab soalan

teman: awak ke...cikgu awak yg nak pegi kursus ni?

budak tu: (dengan innocentnya berkata) dua-dua boleh tak.....

HUWAAAAAAAAAAAAAAA!!!!nak menangis teman...apa dah jadi dgn anak2 melayu kita ni....and teman tak tipu budak tu dtg dari salah sebuah sekolah termasyhur di malaysia....and budak tu dihantar dari sekolah sbb dia pelajar kedua terbaik di sekolah tu....

it's time to buck up friends....this story is not just for a laugh...and neither it is to insult mana2 pihak...but to open our eyes on what is happening around us....this is about our children that we are talking about..is it because of too much of luxuries that the younger generation is missing the drive that our parents and grandparents used to have....

or is it us...??who have spoilt them too much????

time to think.and act.fast.

wasallam.

10 comments:

  1. wahwah it reminds me much of our previous pktr time. Time flies very fast kan.
    Nak gelak pun ada baca the story tp yes, kita perlu risau bagaimana young generations skrg ni. So ignorance nampaknya, di mana silapnya? sama-sama fikirlah ya..

    ReplyDelete
  2. Siti Khadijah AYTR '07January 8, 2010 at 7:55 AM

    uish, unbelievable..

    ReplyDelete
  3. hehe...itu le dia anak melayu skrg....sgt-sgt merisaukan...tapi masa dia sebut 'enjin' tu, nak tergelak pun ada...bayangkan enjin kereta ala- ala transformers tu atas meja kat dalam bilik interview...har har har...

    ReplyDelete
  4. ingatkn engin yg hilang tu... kot dpt pulangkn dia dpt duit.... whoppss... ;p

    ReplyDelete
  5. har har har....ha'ah kan...kalau dia cakap pasal enjin yg hilang tu, dah tentu aku 'right' dia besaq2 masuk program

    ReplyDelete
  6. lempang aje ade candidate cenggini.

    ReplyDelete
  7. geli geleman perut teman bace posting nih although akak dah cerita hari tu..huhuhuh... but btul jugak...don't really mind about english ker..ape ker..cara cakap pun cam..ngehh..especially yg reply e-mail sy or call saya nk tanye sal program, cth e-mail yg hampeh? "kena pakai ape ah?"..xde salam..xde greeting.. yg call plak, "program ape ni?".. xleh ckp polite2 ke?...harap2 yg dipilih nanti molek2 la belaka..wallahualam

    ReplyDelete
  8. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  9. haha...cakap pakai seluar dalam je dtg interview...letak riben merah satu kat tepi...baru cun...hehe

    ReplyDelete
  10. tu lah... mmg tergelak sbb klakar... tapi dlm klakar tu ada rasa riso... pampered? or couldnt care less...adui... hmmm...

    wahai enjin sakti, tolong proses kan thesis utk i boleh? .. huhuuu....

    ReplyDelete