Wednesday, June 12, 2013

Penang Street Art Hunting!!

Bismillahirrahmanirrahim...

Assalamualaikum wbt.

Hello en kambing & pelawat2 sekalian..teman udah baik dari demam denggi..dan Alhamdulillah syukur layak utk menduduki exam pd 13/5 hari tu...Teman pass thesis & assignments, tinggal satu lagi paper on management yg teman perlu resit november nanti...mudah-mudahan lulus hendaknya :)

Alkisahnya teman teringinnnn sgt nak pegi holiday lepas bertungkus lumus utk exam haritu...berbulan2 okay teman mengadap laptop teman ni menaip memanjang...tapi walaupun keinginan nak bercuti tu membuak2, teman cemuih sungguh nak travel jauh2..sbb dah beberapa bulan sblm tu teman asyik berulang alik ke kl...so teman pun consider la beberapa tempat yg memenuhi spesikasi nih: DEKAT, MENARIK, BYK MAKANAN SEDAP....pikir punya pikir, mana lagi nak pegi...PULAU PINANG kesayangan teman laa hehehe...

Sungguh teman bangga jadi seorang penangite :D teman sukaaaaa sgt jalan2 kat penang street tu, tgk bangunan2 lama zaman british dulu, makan2, lepak2 kat penang...even waktu teman keje kat penang hospital dulu, teman enjoy drive kat island walaupun kekadang jam, sbb rasa mcm holiday...

Sumi san, bila teman cakap nak gi holiday penang, terus excited & suggested for us to for Penang street art hunting!! Ooohhh bestnyaaa!! Apa bendanya  Penang Street Art tu?? Secara ringkasnya ia adalah salah satu drp usaha kerajaan utk menarik perhatian pelancong bersempena dgn Penang's Georgetown Festival & stlh mendapat pengiktirafan sbg salah satu World Heritage Site daripada UNESCO! So, utk sesapa yg dah laaaaamaaaaa tak menjejak kaki kat penang ni, jgn terkejut ye kalau ternampak byk lukisan2 mural & karikatur2 yg diperbuat drp besi kat tepi2 jalan di tgh2 bandar penang...Mural2 tu semua cantik2 & carries lots of cultural impact -  dilukis oleh seorang pelukis dari Lithuania, Ernest Zacharevic :D

Utk tgk semua karya2 beliau di dinding2 bangunan di penang, sila tgk kat sini . Whereas karikatur2 besi yg byk kat tepi2 jalan tu plak secara ringkas menceritakan tentang sejarah penamaan jalan2 tersebut...Teman tak jumpa semua mural2 yg mcm dlm link yg teman bagi tu, dah letih nak mencari hehe...but overall i was very happy that we finally did this after so long!! :D

So dlm memulakan ekspedisi ni, first we had to decide, nak pegi street art hunting ni, mcmmana??Takkan nak jalan kaki...jauh tuu...kalau naik kereta, susah nak cari parking kat jalan2 sempit tu...so, apalagi sumi san dgn semangat & terbuka hati, ikhlas, tulus mulus meng-offer nak belikan basikal baru utk teman...hehehheh yeayyyy!! Teman pun apa lagi...yes lahh!!thank u sumi san!!

So, we got this cute foldable yellow & black (to match my bumble bee car!!) bike from kedai feveret sumi san, en pyan di cherok tok kun :)




Kecik je, compared to bike sumi san..i call him 'oscar' ;p Wanted a small bike so that i would be more confident to cycle by the roadside which was gonna be hectic with all sorts of vehicles..

We lepak-ed at batu ferringhi the nite before..and started our expedition on 25/5/13 after breakfast...Wellllll...technically no...we PLANNED to start hunting after breakfast, but somehow it got delayed because astro was playing 'We bought a zoo' by matt damon on tv..so heck, we decided to enjoy the movie first before playing in the sun...it was after all, our HOLIDAYYYY  :) hehe

So yeah, lepas dah abis tgk cerita tv, and pakai sunblock se-inci, we headed on to penang town! Sumisan bawak kedua2 basikal kat blkg truck and we drove down to penang road...sebenornya sbb laki teman tu gemor benor naik basikal, ada jugak dia suggest nak kayuh dari batu feringhi...ohhh....idak le teman...abih tak seropa orang karang balik ke hotel nanti...bukan tu saja, karang kalau nak 'terken atau terbe' mcmmana??? ohhh teman sgt risau bab2 itu, nanti nak kena istinjak plak tgh jalan huhuhu...

Jadiknya sbb dah lama breakfast, perut dah berkeroncong semula, kami pun isi perut dulu dgn kalori secukupnya di restoran mamak feveret teman sejak kecik dulu - Restoran Tajuddin Hussain :) :) :)


It's one of the best nasi kandar in penang..Dekat Queen Street, Little India...Here, you can get some exotic food like ayam piru, kepala kambing & kaki kambing...seriously when i say kaki kambing, i literally mean the hooves! And trust me, they's delicious!! Unfortunately kaki kambing was not available that day, so we had our usual kari ayam, kurma kambing, bayam & labu putih :) :) :)



Feast!!! Lunch was marvellous! Kalori pun dah cukup heheheh (terlebih rasanya hoho)...So perut pun dah kenyang, we're all geared up, it was time to do some hunting!!

Muka- muka optimis sebelum mula mengayuh ;p

So we started off from Rope Walk - Carnavon Street - Malay Street - Perangin Lane - Tok Aka Lane - Acheen Street - Armenian Street (here you can find a lot of nice murals) - Soo Hong Lane - Cannon Street - Lumut Lane - Chulia Lane - Lorong Muda - Stewart Lane - Muntri Street - Love Lane - Penang Street - Campbell Street - Argyll Street - Transfer Road - Padang Kota - Chulia Street & lastly Victoria Street :)

We didnt manage to cover all the street art but here are some of them!

       The first wrought-iron caricature we found at Rope Walk :)

       Carnavon Street 

            Malay Street 


           Perangin Lane

Tok Aka Lane


Acheen Street 


The first mural on the wall that we found on Armenian Street :) 

A great piece of art by Zacharevic...He used a real old bicycle as a prop to give a 3D effect on the painting...Cool eh?! hehe yg kat belakang mural tu dah 4D 


Soo Hong Lane

 Armenian Street

Haha, yg ni rasanya mcm bukan keje Zacharevic je...gambar polis trafik tapi tak tau la apa dah jd pada painting nih, mcm kena sabo jek teeheeeee

Cannon Street!!


Mural ni pun di Cannon Street...also by Zacharevic, a painting of a boy reaching up to get a can of 100 plus..hehe...yg ni pun pakai kerusi kayu betul as prop...nice!

Ni gambar sumi san kononnya nak tolak budak tu ke atas.. ;p 

Lumut Lane...tersorok skit tempat ni, tapi cantik


Chulia Lane


Yg ni di Lorong Muda, tapi tak leh ambik gambar properly sbb ada kereta savvy ni block :( 
(kalau kat watsapp, boleh gun icon yg ada asap mendengus daripada hidung tuh!)

Fly...fly awayyy with the birds...Stewart Lane :) 



Chulia Lane

Close up of the iron caricature


If i'm not mistaken, this is the 'Too Narrow' sculpture 

  


Muntri Street

Another one in Muntri Street :)

Also in Muntri Street, this was where our famous local shoe designer Dato' Jimmy Choo started his apprenticeship...unfortunately though, the shoe that i was holding up? Definitely NOT one of his glorious designs hehe ;p 



Ooooohh la laa....A smooch at Love Lane...teeheeeeeeee
(sikit punya seksa okay nak balance-kan diri dkt celah parit tu..hahhaa...dah la berlaga helmet!!)

Moving on to Penang Road!

 Kat sini ada Sup Hameed...opens at about 5pm daily...my family's favourite place for mamak style hot soup!! Macam2 sup ada, yg biasa2 mcm sup ayam, daging, kambing, puyuh, ekor, tulang...heheh...yg luar biasa pun ada, a must try!! Sup lidah lembu, sup urat, perut, kaki kambing and yg paling special - sup torpedo!! hahahahhaha...kalau tak tau apa itu torpedo, pegi try dulu, nanti baru teman kesitau apa dia... :D  


Mural besarrrr ni kat Penang Road

Okay, yg ni tempat special kat Penang.  It's actually tapak Balai Polis Lama at the junction of Leith Street & Penang Road..tapi skrg dah jd tempat melepak kat tgh2 bandar Penang yg sesakkk tu..selalunya org2 lama penang or even families yg melepak kat sini sambil minum2 lepas jalan2 kat penang...hehe quite ironic to see people happily chatting in the middle of the road (literally) while cars, busses and trishaws are busily bustling around them.



Typical scene of trishaws waiting for passengers at Penang Road


Haaa...ni lah dia Restoran Nasi Kandaq Line Clear yg famous tuh..Just further down Penang Road


Yg ni Campbell Street...cantik, jalan kat street ni depa guna ala2 cobblestone gituh...only about 20 metres from pintu gerbang nih ada restoran famous gak - the original Hameediyah...restoran ni dah ada sejak zaman arwah datuk teman lagi...dulu masa opah teman masih sihat, teman selalu gak naik beca dari jeti penang, pegi makan kat restoran nih...kalau ikut cerita org2 penang nih, rasa makanan kat restoran ni masih maintain mcm dulu :)



Further down Penang Road ialah Pasar Chowrasta...tempat paling sesak kat Penang nih..kat sini byk jeruk...org suka datang sini utk beli jeruk pelam, buah pala, jeruk segala macam la ada kat sini

Dah sampai Transfer Road!




Kat Transfer Road ni ada 2 benda yg top..satu Maliia Bakery ni (dulu namanya Ismalia), bakery ni dah ada sejak tahun 1928 lagi...produk utamanya Roti Benggali atau Roti Tawar...sekarang masih management yg sama, cuma dah diupgrade jadi cafe...Roti Benggali ni kalau siapa tak pernah makan mmg kena try...Roti paling best bila dibakar makan dgn telor separuh masak, kaya butter, cicah sup atau kopi...mmg marvellous!!



Gerai2 kat dinding hijau ni 1 lagi benda best kat Transfer Road, waktu pagi2 ada macam2 makanan best kat sini, roti bakar, telor separuh masak, roti canai, capati, kuah daging hitam, ayam merah, nasi lemak...perghhhh....mmg best! Another place yg dkt dgn Transfer Road ni, yg jugak ada menu yg lbh kurang sama ialah dkt Argyll Road...sblh je...dtg je pagi2, pegi ke arah tempat org kerumun ramai2 :D


Green Hall


Next pit stop, Hameed Mee Sotong di Padang Kota!! Mee sotong ni pun sgt lah famous...dah byk kali masuk tv and paper, crew jalan2 cari makan pun dah pernah sampai sini...Dulu depa masih boleh mai meja kita serve, tapi skrg sbb makin ramai org, kena self service ye...
Kualiti rasa mee sotong? Masih top!!

Ini lah rupa mee sotong Hameed..mee goreng mamak dgn sambal sotong...huhu lapar le pulakk :D


Order plakk coconut shake....air kelapa campur dgn vanilla ice cream...perghhhh!!!


Okeh, perut dah kenyang..sambung jalan lagi...next art - at Chulia Street :)



Ni pun dekat Chulia Street



And our last art of the day, at Victoria Street :)


Hahaha..yg ni pun art jugak nih...ni namanya posing tgh2 jalan raya lepas menikah.

Okeh....byknyaaaa gambo teman letak...Best!!Rasa mcm nak pegi lagi, nak cukupkan semua koleksi gambar art yg ada, especially mural2 yg cantik2 tu :D

Utk yg nak jejak Penang Art Street, trail nya di sini ..u can either walk (ramai jugak yg hunting sambil berjalan jugak teman tengok haritu) get a cheap practical bicycle, or just use your old motorbike, u wont regret it, i promise!!

Happy hunting u allsss!!

Kalau teman nak gi second time, sapa nak ikut??? :D

Wassalam.

6 comments:

  1. aku nak! tp nak naik moto. tamau kayuh basikal. :)

    ReplyDelete
  2. sarah,..aku nk cari satu foldie jgkk...best

    ReplyDelete
  3. how much for the bicycle?

    ReplyDelete
  4. Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
    Jika ya, silahkan kunjungi website ini www.kumpulbagi.com untuk info selengkapnya.

    Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)

    ReplyDelete