Wednesday, March 9, 2011

happiness, anyone?? :)

Bismillahirrahmanirrahim...

Assalamualaikum wbt.

Hello en kambing dan pelawat2 en kambing sekalian...En kambing mesti suka sekarang kan, sbb teman rajin dtg melawat..hehe..ish,tak mengaku plak en kambing niii....

Okeh, hari ni teman ingat nak cerita psl satu lagi pengalaman yg tak dpt teman lupakan sepanjang teman di posting psychiatry...Cerita ni teman akan ingat sampai bila2..sebab ia membawa pengajaran yg amat besar dlm hidup teman...dan mungkin dlm hidup kome juga...

Teman ingat lagi, masa tu teman tgh tengok patient dkt klinik psychiatry...
Macam2 kes yg teman tengok hari tu...schizophrenia, bipolar manic disorder, depression etc...

Masa teman tgh sibuk tgk kes yg bermacam2 tu, misi teman bawak masuk file yg begitu tebal sekali ke dlm bilik teman...aisehman.....kekadang mengeluh jugak bila tengok file tebal2 ni...especially bila patient ramai tgh beratur kat luar..sbbnya kena baca cerita dari awal...hmm...kekadang ambik masa jugak ye, especially kalau time tu adalah kali pertama teman menengokkan patient tu...dah la plak, tulisan para doktot ni almaklumlah...cakar ayam pun lagi hensem kekadang tu...hehe...so, agak lama la skit kalu nak mentelaah file tu ye...

Jadiknya, bila dah abih je patient yg teman tgh tengok waktu tu, teman pun dgn tangkasnya membelek2 file yg begitu tebal dan berat tu...

Nama patient: Makcik

Umur: 53

Occupation: Housewife

Diagnosis :Major Depressive Disorder (kemurungan kalu dlm bahasa melayu)

Bila teman belek dari awal case notes tu, rupanya makcik ni dah under follow up dgn psychiatry sejak tahun 1999 lagi!!wahhh...lama betul makcik ni follow up dgn hospital...dah lebih 10 tahun dah ni...ubat yg dimakan, mula2 4 jenis...lepas dah follow up punya lama cuma tinggal sejenis aje lagi...Hmm...that's a good sign tu...maksudnya keadaannya beransur baik...

Cause of depression masa 1999 dulu: Sedih sbb rasa sunyi bila anak2 pergi sekolah/ kolej

Rasa pelik jugak masa teman baca sbb kemurungan makcik ni...i mean, semua anak2 pegi sekolah kan??but how many mothers would actually feel so lonely and affected by that sampai boleh dpt depression???

Hmm....tapi bila teman screen pages2 yg seterusnya...makcik tu nampak mcm slowly improving...mula2 dah x rasa lonely sgt...then after somewhile dah boleh buat kerja rumah...and dah boleh mix around dgn jiran2 pun...

And bila teman tgk entries by doctors sejak 2-3 tahun baru2 ni...semuanya asyik tulis "patient well, no new complaints, able to do household chores, depressive symptoms well controlled"

So, bila teman tgk semua entries tu, plus with the fact that anak2 dia pun dah besar skrg (hopefully she is well adjusted to the routines of her children going to school by now....), plus with the fact that she only needs one type of medication for maintainance nowadays.....membuatkan teman gataaaaall je nak off medication tu, observe her for a few more months and discharge her from psychiatry follow up if she turns out okay....after all, berapa lama lagi she's gonna be under follow up kan...takkan seumur hidup kot....kome pun mesti cemuih kalau dok kena berulang ke hospital bertahun2 kan....hmm, so teman pun panggil la makcik tu masuk....

Fuh...masuk2 je makcik tu, teman pun terkezuttt....kasut tinggi, make up ranggi, tudung ala2 siti nurhaliza..kira bergaya abis la makcik sorang ni...senyumannya berseri2...mmg tak nampak langsung mcm patient yg ada depression okay...mmg menguatkan lagi firasat teman yg patient ni dah sihat dan insyaAllah boleh discharge from follow up tak lama lagi....in fact, masa tu rasa annoyed sikit pun ada dgn doktor2 sebelum ni....kenapa la tak discharge makcik ni awal2 lagi....kesian dia kena dtg follow up hospital bertahun2 kat sini...

Lepas teman bagi salam, kami pun sembang2....

Teman: Mcmmana makcik sekarang??

Makcik: Alhamdulillah Dr...byk okay dah skrg ni...dah takde masalah apa2 dah...anak2 pun semua dah besar2....ada yg dah kahwin pun....

Teman: Ooo...ye ke...dah ada cucu, makcik?

Makcik: Iya Dr...Dah ada 2 org cucu....skrg ni mengasuh cucu le keje makcik...

Teman: Aaaaa....bagus la macam tu makcik...tidak le sunyi sgt ye rumah tu....

Makcik: heheheh...mmg tak sunyi dah Dr...riuh aje kat umah tu....

Kami pun continue lagi sembang2...nampak gaya mmg makcik ni semakin sihat...kejap2 ketawa siap cerita pasal cucu2 dia lagi...bila teman assess pasal routine harian dia, it sounded even more healthier than mine...pagi2 she will go for a walk with her hubby at the park...she's able to cook and perform household chores...bila masa cuti sekolah, anak2 dia akan bawak dia pergi melancong...merata dah makcik ni pegi...cameron highlands, medan, phuket...merata2 lah....seronok benor medengorkan cerita makcik ni....nampak gayanya mcm dia dah betul2 sihat...and when i explored a bit more, there's basically no reason whatsoever for her to remain depressed...

So, bila dah sembang lama2, teman rasa confident nak off her medication...so secara selambanya teman pun tanya lah makcik tu....

Teman: Hmm...seronok saya tgk makcik dah semakin sihat...jadi, sekarang ni mmg makcik dah tak ada langsung rasa murung mcm dulu ya??

Makcik: errr..............................................................................

Teman: Makcik??

Silence.

Then, out of nowhere....angin takdak, ribut takdak...she suddenly burst into flames....eh tak lah...burst into TEARS!!!!.....And i tell u...it was so very abrupt that i just stared at her and wondered if i was still talking to the same person....

Makcik: Makcik tak tau la Dr.....(uwaaaaaaaaa!!) sekali sekala tu jadi jugak mcm ni....makcik pun tak tau sbb apa.........huwaaaaaaaaaaaaaaaaaaa!!

I tried to calm her down...and when she was a bit better, she continued...

Makcik: Makcik pun tak paham Dr...kenapa makcik rasa sedih sgt....family makcik semua support makcik....semua dah buat mcm2 nak tolong makcik....suami makcik baik orgnya Dr.... kami jarang bergaduh...tengking makcik pun tak pernah....orgnya lembut betul Dr...bila dia tau makcik ada masalah ni, dia selalu ada dgn makcik...pegi mana2 tak pernah tinggal makcik....sob sob...anak2 pun baik2 semuanya Dr...cukup ambil berat pasal makcik....selalu dtg melawat makcik...yg duduk jauh2 pun tiap2 hari telefon makcik tanya khabar....tapi makcik tak tau la Dr...kadang2 tu...takde sebab apa2 pun...makcik rasa sediiiiiih sgt....rasa mcm duduk kat dunia ni sorang2....ish...nak cerita pun tak tau mcmmana Dr....

I just sat there in silence and looked at her...let her ventilate all she wanted....i tried to explore other reasons that she could be sad for....any histories of family feud ke...any major mistakes that she's done in the past that could have caused her to feel guilty thus the sadness....but there was NONE...!!she was really sad for no reason...and she has been in this state for years!!! poor makcik..i really felt for her....And after consulting my specialist, apparently mmg ada some of depression cases yg mana tak ada concrete reason pun for them to feel sad....they just feel...sad...for no reason.....huhuhu...sedihnya....patut lah tak boleh nak discharge lagi walaupun dah bertahun2 follow up....and when i related her case to my specialist...bukan setakat kena continue medication yg sedia ada, siap kena tambah lagi satu jenis medication and kena jumpa balik dlm masa sebulan...nasib baik makcik tu tak ada suicidal ideation ke apa..kalu idak kena masuk ward pulak....huhu....

That meeting with the makcik really taught me some valuable learning points ya....

1- Never judge a person by their looks...!!even though they look super cool...they may be super hot inside...heheh....apa yg teman merepek ni....well, u guys get the idea right....walaupun luaran seseorang tu nampak tenang...tak semestinya org itu takde masalah yg sedang menggugat jiwanya...and apatah lagi utk teman...i have to master the skill of listening and understanding without even being told directly....

2- Bersyukur dan berbahagialah dgn apa yg telah Allah kurniakan kepada kita...tak kira lah dari segi agama kita, kesempurnaan tubuh badan kita, keluarga kita, pekerjaan kita, rumah kita, kereta...segala2nya....kerana ada org di luar sana....yg punya segala2nya....tapi telah ditarik nikmat 'kebahagiaan' daripadanya....dan apabila tiada lagi nikmat 'kebahagiaan' itu....segala apa jua di depan mata kita sudah umpama tiada maknanya....

In fact, tiap2 hari kita berdoakan??kita berdoa mcm2....doa ditambahkan rezeki...doa semoga anak2 kita menjadi anak2 yg soleh dan solehah...doa disihatkan tubuh badan...doa dipermudahkan urusan...untuk apa kita berdoa semua ni.....untuk kebahagiaan.....sbb kita sbg manusia yg lemah...akan merasa amat sukar utk meneruskan kehidupan seandainya tiada kebahagiaan...

Jadi...solat satlagi..jgn lupa buat sujud syukur ye....sujud lah dgn penuh rasa syukur...kerana hanya dgn rasa syukur itu kita akan rasa diri kita lengkap dan semoga kita semua dpt mengecapi kebahagiaan yg kita cari itu di dunia dan di akhirat....ameen... :)

Wasallam.

5 comments:

  1. :)
    aku pun pnh rasa sedih tak semena2. perlukah aku jumpa doc amik ubat? hehe

    ReplyDelete
  2. Kak Sarah,

    Dekat sini mira ada buat part time jadi cleaner kat satu umah mat salleh ni. Nama Susan, umur 55 tahun. Dia duduk sorang2.

    Dia pun ada kes kesedihan melampau. Tengok kucing dia bawak balik cicak entah dari mana pun dia akan menangis teruk-teruk. Siap bawak cicak tu pergi jumpa wildlife centre.

    Setiap minggu dia ada appoitment dgn psychiatrist (btoi ka eja?) untuk cerita apa-apa benda yang buat dia sedih termasuk lah benda-benda remeh macam kat atas tu.

    Kadang2 rasa kesian. Asal ada benda lain sikit ja dari rutin hidup dia mesti boleh buat dia menangis sorang2. Risau jugak biar dia duduk sorang2 dekat rumah. Tapi memang hidup dia depending on medication la. Taktau sampai bila.

    ReplyDelete
  3. tq and well done sarah..sungguh bermakna cerita itu..

    ReplyDelete
  4. well said...!! tq for that....

    ReplyDelete
  5. Na: woiihh...jangan weh...hehe...kekadang aku pun rasa down...tapi idak la sampai menangis berambu2...maybe hormones kot..hg kan tgh bawak budak...mmg hormones tgh x berapa stabil nih...

    amirah: huiyoo...kes parah tu...sampai tiap2 minggu kena jumpa psychiatrist...kesiannya...kekadang bila tgk org depress mcm tu, kita pun naik depress kan??

    siti&myzwar: a'fwan! :)

    ReplyDelete