Wednesday, February 9, 2011

cerita sumpah petir

Bismillahirrahmanirrahim..

Assalamualaikum wbt.

Hello pelawat2 en kambing sekalian...kita bertemu lagi dlm rancangan...'hannibal'...hehe..pernah tgk tak cerita tu...seram betul...teman x boleh tgk sorang cerita2 mcm tu...kena ada sorang temankan..tak kira lah sape pun..janji berteman..bukan apa, sbb half of the time..teman tutup muka..so, kalu takde org temankan..takde sape la plak yg nak ceritakan balik part yg teman tak tgk tu..hehe..

skrg ni teman dkt hospital kuala lumpur...teman tgh buat posting 'methadone'...posting ni takde kat hukm..kat kl ni cuma 2 hospital yg buat program nih...pusat perubatan UM dgn HKL...kat negeri2 lain pun tak semua hospital buat...sbb ia memerlukan pakar yg khusus dlm addiction/ketagihan and also budget yg cukup la ye...

methadone ni adalah considered sbg substitute/pengganti kpd dadah bagi penagih2 dadah...actually ketagihan dadah ni susah nak dirawat...susah sgt...nak berhenti dadah tu satu hal...yg tu yg paling susah...tapi kalau berhenti secara mengejut pun susah...boleh menjadikan seseorg tu sampai jadi koma silap2...so..kalau nak berhenti, kena buat cara yg betul di bawah pengawasan doktor ye...

so, methadone ni berfungsi sbg pengganti dadah yg boleh mengawal ketagihan dan pada masa yg sama TIDAK mendatangkan bahaya pada otak serta mempunyai kesan2 sampingan yg sangat minima kalau dibandingkan dgn dadah2 berbahaya spt heroin, morphine, amphetamine dll...pendek kata, seseorg penagih tegar yg tak hilang2 ketagihannya, boleh mengambil methadone sepanjang hidupnya sbg pengganti kpd dadah agar dia boleh meneruskan kehidupannya spt org biasa...

As usual, byk pengalaman baru sejak teman berada di sini...n tak kering gusi teman duduk dgn penagih2 ni...kelakau deme ni...mcm2 alasan deme bagi especially bila staff mintak air kencing utk buat ujian saringan dadah...

semalam, ada sorang patient ni..urine nya positif amphetamine...amphetamine ni jenis dadah stimulant/peransang...selalunya diambil utk membuatkan diri rasa lebih 'cargasss' dan enjoy..byk digunakan dlm club utk mendapatkan rasa 'euphoria'...contoh2 amphetamine ialah mcm syabu dan 'ice'...selalu kita dengar remaja2 kita guna syabu dan ice dlm berita kan?this is because these drugs are not really expensive...and sgt mudah diperolehi di jalanan..

balik pd cerita teman...bila specialist teman confront dia pasal amphetamine ni, dia tak mengaku...

Patient: Eh, mana ada dr...saya dah tinggal lama dah benda tu....

Dr: Habih tu, mcm mana urine awak boleh positif amphetamine ni??

Patient: Mana saya tau Dr...kesan lama dulu kot...

Dr: Eh, mana pulak...dadah ni tahan 2-3 hari je dlm badan awak..Habis lama pun seminggu..

Patient: Eh ye ke Dr? Ish....saya pun tak tau la, agaknya ada org masukkan dlm minuman saya tak???

Dr: Ye ke ni???

Patient: Mungkin la Dr...saya rasa mcm tu la (sambil mengangguk2)

Dr: Awak berani sumpah dgn nama Allah awak tak ambik dadah tu??

Patient: Berani Dr...

Dr: Haa...awak jgn main2...karang kena sambar petir kalau awak main2 nama Allah ni...haa, angkat tangan kanan awak.."Saya bersumpah dgn nama Allah yg saya tak ambik dadah tu"

Patient: Errrr (sambil mengangkat tgn kanan).....Saya bersumpah dgn nama Allah...........yg saya ambik sikiiiiiiiit je dadah hari tu.....he he he he....sori Dr (sambil tersengih2 tersipu2 menunjukkan gigi depannya yg rompang....)

Hehehehehheheheh...terkemut2 teman menahan gelak waktu tu....inilah senario di klinik methadone...yg berulang2 kali terjadi akibat tak dpt menahan ketagihan...mereka terpaksa menipu sana sini utk medapatkan kepercayaan dari org lain...malangnya...'evidence does not lie'....hehe..mcm cerita CSI la plak....

The sad thing abt penagih ni is that...pada mulanya mereka mengambil dadah secara sukarela...but once they get dependant on the drugs....the drugs control them....and it's really hard to get a grip of yourself again after that....teman pernah jumpa sorang pakcik bekas penagih...dah 10 tahun dia meninggalkan dadah....tapi dia bagitau dgn teman...."walaupun saya dah tinggal benda tu 10 tahun dah Dr, tapi saya tak tahu mcmmana hari esok saya...saya tak berani cakap samada pada hari esok, saya akan kekal sihat atau saya akan kembali menagih..."

Sedih teman dengar...but that's the thing with drugs...all u can do is to remain strong, mix with the right group of people and NEVER ever stop praying to Allah.. pray that He stays with u...be with you...and keep u on the straight path...till the very end...

till the next story, let's not forget the sacrifices of our junjungan besar Nabi Muhammad SAW...let's celebrate his maulud with lots of selawat, practicing his Sunnah and relating his stories with our children and family....

May we become his close companion and may he smile when he sees us in the hereafter insyaAllah :)

Wasallam.

6 comments:

  1. Salam..
    Saya peminum/penagih tegar Air Daun Ketum selama 12 tahun.
    Sejak 7 bulan yg lepas, saya berhenti secara mengejut dari meminum Air Ketum dengan mengambil Methadone Klinik Swasta sebanyak 2 sudu teh sehari secara berdisiplin.
    Malangnya hari ini bekalan terputus sama sekali (atas sebab2 tertentu) selama beberapa minggu.
    Harapnya ada sesiapa disini yg dapat kongsikan PETUA @ TIPS @ PANDUAN untuk menghilangkan/mengurangkan "sakit" yg amat berat akibat dari bergantung terhadap Methadon ini.
    "Sakit" yg dialami ini merosakkan hubungan, kerja, tanggungjawab dan fokus terhadap kehidupan harian.
    Selain dari Ibadah dan semangat yg konsisten, mungkin TIPS yg dikongsikan disini dapat untuk saya berjaya keluar dari Alam Ketagihan ini.
    Terima Kasih.

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumussalam wbt en firdaus, terima kasih sbb sudi berkongsi pengalaman dgn kami semua. Sbrnya methadone bertindak sbg 'pengganti' kepada dadah yg merbahaya. Ia selamat di ambil setiap hari insyaAllah & para klien boleh mengambilnya dlm jangkamasa yg panjang. Alhamdulillah, ramai klien2 kami yg dpt berfungsi seperti biasa dlm masyarakat (bekerja & mempunyai keluarga) dgn bantuan methadone. Kalau saudara hendak buang 'pergantungan' kepada methadone, saya cadangkan saudara cari pusat 'cure & care' terdekat dgn rumah saudara.

      Delete
    2. Pusat 'cure & care' adalah konsep baru yg diperkenalkan di negara kita utk mengganti pusat serenti. Yg menarik ttg pusat cure & care ini adalah:
      - sebuat pusat rawatan ketagihan bagi mereka yg ingin menerima rawatan secara sukarela
      - boleh pergi pada bila2 masa tanpa perlu temujanji atau rujukan dari mana-mana pihak
      - boleh memilih sama ada hendak tinggal di asrama atau tidak. Tiada paksaan akan dikenakan utk tinggal di asrama tersebut, para klien bebas utk keluar & masuk pusat rawatan mengikut keperluan.

      Sejak konsep ini diperkenalkan, ramai klien dari golongan bekerja & professional yg tampil utk menerima rawatan. Mereka bebas bekerja & kes2 mereka akan difailkan sulit tanpa perlu memberitahu kepada majikan. Saya amat menggalakkan saudara utk mengambil rawatan di pusat cure & care ini. Kuatkan semangat, tetapkan niat & mohonlah pertolongan daripada Allah yg Maha Kuasa, mudah-mudahan saudara berjaya insyaAllah :)

      Delete
  2. asslmualaikm..blh ke sya mtk puan berikan mathadon kpda sya..sya ketagih ketum..

    ReplyDelete
  3. ketum sangkut urine x doc? Sbb sya lgi 3 hari nk kna urine test klau sngkut sy akn dibuang krja..anak bini ada..klau sngkut sy akan stop ktum

    ReplyDelete
  4. ketum sangkut urine x doc? Sbb sya lgi 3 hari nk kna urine test klau sngkut sy akn dibuang krja..anak bini ada..klau sngkut sy akan stop ktum

    ReplyDelete