Wednesday, December 16, 2009

mari kena marah

Bismillahirrahmanirrahim....

Assalamualaikum wbt.

waaa....saya suka kena marah...hari2 saya kena marah...haha...kena marah dgn bos...dgn misi...dgn patient...dan yg paling latest dgn org dlm talipon....teman pun tak paham apesal la org2 ka sekeliling teman ni asyik stress nak marah2 aje...hehe...sekali teman lesing karang baru tau....hehe...tapi bila ingat2 balik kan, memang le waktu kena marah tu pedih telinga mendengor nye, tapi bila diimbau balik episod kena marah ni..kelakar le pulak....

Episod 1- kena marah dgn bos

Teman tgh present case budak sawan tarik dekat bos...daripada awal waktu present berasap2 hidung bos, ada aje yg tak kena dgn presentation teman....tetiba dia tanya teman....

Boss: so?why did u all put the child on i.v drip (air gantung tu)?

Teman: since admission 3 hours ago, the child has not been able to take orally..he is still drowsy after the episode of seizures(sawan tarik) and he has vomited twice since admission.

Boss: Hah....habis tu tak boleh tunggu sampai dia fully awake ke?U all ni kan, keje mcm robot tau...semua tak boleh pikir....semua keja mcm robot aje, dah la tu..kalau functioning punya robot takpe jugak...ni semua malfunction punya robot..

Teman: (tahan muka supaya tak tergelak...senget2 muka teman waktu tu..robot rosak rupanya teman ni)

Boss: So?what did u find on physical examination?

Teman:Erm...child is otherwise alert, no signs suspicious of meningitis...however, there is 'crepts' in the lungs.(haha...crepts tu sebenarnya sejenis bunyi dlm paru2 yg dr akan dengar kalu ada jangkitan kuman dlm paru2...sebenarnya perkataan penuhnya ialah 'crepitations' tapi mmg dah standard short form yg semua dr guna 'crepts' je...cara nak sebut 'crepts' ni sama mcm 'crabs')

Boss: Crepts??????What's crepts?????kenapa???ada ketam dlm paru2 budak ni??????

Teman: (tahan...tahan....jgn tersembur depan boss ni....kerut2 muka pun takpe....ketam la pulak)

Adoi....boss...boss....ini mcm pun ada ka.......

Episod 2 - kena marah dgn patient

Ini cerita seorang budak cina, umur baru 3 bulan...apparently, makbapak dia tengah bergaduh kat rumah, and budak tu sendiri berada dlm pelukan mak dia when bapak dia pukul mak dia....dan disebabkan mak dia berasa pening, mak dia terlepas budak tu...jatuh ke lantai.....so, bila dah nampak budak tu jatuh...deme pun bawak le ke hospital....

hmm...siapa pernah masuk hospital kerajaan???atau pun bawa sedara/mak/ayah masuk hospital kerajaan???kalau ada sape yg pernah masuk hosp kerajaan, mesti org tu akan perasan bahawa dia akan di-interview berulang kali...akan ditanya soalan yg sama berulang kali...first dgn dr kat bahagian kecemasan, lepas tu oleh houseman/doktor pelatih dalam wad, lepas tu medical officer dan specialist oncall dalam wad...keesokan harinya oleh dr in charge dlm wad tu pulak...

jadi malang la nasib dr yg last sekali meng-interview patient tu, sbb selalunya patient pun dah fed-up nak ulang cerita yg sama....tapi nak buat mcmmana, kalu kita tengok notes aje, kekadang tafsiran org ni lain2...so, tak boleh rely atas judgement org lain je...kita kena assess sendiri...tambahan pulak dapat boss yg mcm boss teman...nak mampuih kalu teman tak tahu cerita sebenar dari patient sendiri...

so alkisahnya, masa teman tengok baby tu, teman tak le nampak kesan lebam kat kepala ke apa...sbb kalu ikut cerita kat dlm notes, baby tu jatuh dari pelukan mak dia waktu mak dia tengah berdiri...hishh....tinggi tu....takkan takde lebam langsung....??so..teman tanya le mak dia yg rupa ala2 gangster, bertatoo penuh badannya....

Teman: hello auntie, sorry ye...saya dr sarah, mau tanya sikit pasal baby

Mak patient: (sekadar mengangguk...bayangkan, mak dia pakai seluar jeans hitam, kasut boot and singlet je...pastu duduk mengangkang atas bangku ala2 gangster....wooooo....seram teman...)

Teman: auntie aa...ini baby jatuh waktu auntie tgh dukung dia ye....(dlm suara paling friendly yg teman boleh buat)

Mak patient:(angguk lagi....masih tak friendly, in fact dia tak tengok teman pun, dia tengok bawah je)

Teman: (suspen le plak) Errr....auntie, ini baby jatuh atas kusyen ke...atas carpet ke...atau atas lantai keras?

Mak patient: (dgn perlahan mengangkat kepala dia, memandang teman dgn pandangan serong ala2 org jahat dlm tv dan berkata:) ....LANTAI LEMBUT!!!!!....

ha ha ha ha....bodohnya aku...tanya soalan bodoh....dah tentu lantai tu keras....mak budak ni dah le tgh fed up.....dapat pulak soalan bodoh.....dah tentu dia marah....keh keh keh....

dah tu teman pun rasa nak tergelak....daripada terlepas gelak depan dia n kena hampuk dgn pompuan gangster tu, baik le teman blah tengok patient2 lain...

Episod 3- kena marah dgn patient lagi....

Teman tgh tengok sorang ibu mengandung....anak dia sebelum ni ada penyakit jantung, so kalu budak2 lahir dgn penyakit jantung ni, kita selalu suspect kalu2 mak dia ada kencing manis waktu mengandung....so, memandangkan kali ni mak dia mengandung sekali lagi...teman just nak make sure yg mak budak ni dah di check utk kencing manis...

Hmm....kalu waktu mengandung ni, utk check kencing manis, perlu minum air gula tau....lepas tu baru amik darah....so, dlm kepenatan teman hari tu...kepala teman tgh serabut dengan perkataan2 KENCING MANIS dan AIR GULA...yg membuatkan teman terkonpius...dan bertanya kepada makcik tu...

"puan....puan dah minum AIR KENCING waktu mengandung kali ni?"

ha ha ha ha...sapa le yg tak marah bila kita suruh dia minum air kencing......kuang kuang.....

Episod 4 - kena marah dgn org dlm talipon

teman tgh tengok patient dari myanmar...deme ni pelarian tapi bawah perlindungan UNHCR(United Nations punya agensi untuk pelarian)...teman nak bawak masuk budak myanmar ni dlm wad sbb teman suspect pneumonia....tapi, protokolnya teman perlu call agensi UNHCR ni dulu...

teman pun call la pejabat dia....tapi agaknya waktu tu lunch time, so takde sape yg angkat...

tetiba dkt kad UNHCR tu teman ternampak 1 number handphone yg berlabel 'hotline'...

so teman pun call la...

Teman: hello, is this the representative for UNHCR?

Hotline: (dalam nada yg fed-up)No, this is number for dead people!

Teman: What???

Hotline:(mengeluh) This number is for dead people!!

Teman: (betul-betul tak faham!!....dead people who???) Hah????!!

Hotline: Ini nombor utk orang mati!!!!

Teman:(masih tak faham...tapi...dah tak larat nak cuba faham)....oh...okay.....

hehehehehehhehehehehehehhe......sampai sekarang teman masih tak paham....

i tell u what....tomorrow, i'll put the number in this blog...
and u all can try calling okay???
see what he says!

hehe.

wasallam.

6 comments:

  1. hahaha..sgt lawak!

    ReplyDelete
  2. adei..terkekeh2 aku bila baca crita2 hang.kalau hang crita dpn aku mau gelek guling2 ni..

    kah kah kah!

    ReplyDelete
  3. haha aku kalau ada dr tanya aku dh minum air kencing ka? mau kena pelangkung itu dr hehehe

    ReplyDelete
  4. hehehe...biasa la sarah...abg kami pon tiap kali blk kmpg msti crita psai pesakit dia...mmg lawak giler..

    ReplyDelete
  5. hahaha. penat gelak je baca u punya entry kalini. haihs. u ni betol2 mcm pak nujum tau. ade je cerita nak cerita. more stories from the hosp pls! :D

    ReplyDelete
  6. hahaha.. pecah perut gelak.. :D

    ReplyDelete